top of page

Gezondheid - SOA en HIV

Een condoom dient niet alleen om te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen of tegen ongewenste zwangerschap. Door het condoom te kiezen dat goed bij je past en door variatie in je genotsbeleving in te bouwen, kun je met een condoom je sensaties stimuleren en versterken.
Een SOA, wat is dat?

 

SOA betekent seksueel overdraagbare aandoening. Er zijn verschillende SOA's, zoals gonorroe, syfilis, chlamydia, bacteriële vaginose, genitale herpes, humaan papillomavirus, trichomoniase of HIV/AIDS.

 

HIV/AIDS is een SOA die nog niet helemaal kan worden genezen. De aandoening komt overal ter wereld voor en zoals alle SOA's kan de ziekte ernstige gevolgen hebben als ze niet wordt behandeld.

 

Momenteel registreren we nog steeds een hoogte besmettingsgraad met HIV, sinds de aanvang van de epidemie in de prille jarren 1980. Elk jaar komen er veel nieuwe besmettingen bij. In 2017 geraakten er in een klein land als België per dag 2.4 personen besmet. Het is dus zeer belangrijk dat je je goed informeert!

 

 

Hoe krijg je een SOA ?
 

Die besmettingen en ziekten gaan van het ene op het andere individu over tijdens seksueel contact. Alle SOA's kun je doorgeven door seksuele penetratie, maar ook bij gewone contacten of seksuele strelingen. Tot dusver is en blijft het condoom de enige manier om je te beschermen tegen SOA's. En laat je niet misleiden : pil, spiraaltje, vaginale ring, spermadodend zalf... ze beschermen dan wel tegen een zwangerschap, maar nooit tegen een SOA.

 

Kun je SOA verzorgen of heb je ze voor het leven?

De meeste SOA kun je behandelen met antibiotica of andere geneesmiddelen. Toch zijn er enkele besmettingen - zoals Herpes of HIV/AIDS - waarvoor er geen echt geneesmiddel bestaat. Je kunt die aandoeningen dan hoogstens stabiliseren met een dagelijkse portie pillen, zoals een tritherapie.

 

Bij de geringste twijfel raadpleeg je best je arts.

Gebruik altijd een condoom...

... bij een fellatie : breng eerst een condoom aan. Neem het sperma van je partner niet rechstreeks in de mond. Je loopts immers risico op SOA's of HIV.

Tip: kies in dat geval een geparfumeerd condoom.

 

... als je accessoires gebruikt - zoals sekspeeltjes en vibrators - haal een condoom over het speeltje!

 

... als je van plan bent te vrijen.

 

Er zijn mensen die denken dat een condoom ingewikkeld is. Integendeel, een condoom gebruiken is fun en erotisch. Wees creatief!

Hoe kun je je het best beschermen?

De enige 100% veilige manier om zich te beschermen tegen SOA's en tegen ongewenste zwangerschap is niet vrijen. Er zijn mensen die ervoor kiezen geen seks te hebben... maar de meeste mensen vrijen wel. Dat is niet alleen volkomen natuurlijk, maar ook uitstekend voor de gezondheid!

 

Om je te beschermen tegen SOA's en tegen ongewenste zwangerschap, is het belangrijk dat je altijd risicoloos vrijt, d.w.z. dat je in je lichaam geen bloed, geen sperma en geen vaginale vloeistoffen krijgt van iemand van wie je niet 100% zeker bent - en dat betekent dat je ook je partners beschermt! Condooms zijn de enige middelen om jezelf en jouw partners te beschermen tegen SOA's, HIV of ongewenste zwangerschap. Maar je moet ze goed gebruiken en iedere keer als je vrijt.

 

De beste condooms voor een seksuele penetratie zijn latexcondooms met een glijgel. Als je allergisch bent voor latex, gebruik condooms in polyurethaan of polyisopreen.

 

Het gebruik van een glijgel vergemakkelijkt bovendien de penetratie en bezorgt je extra bescherming. Een glijmiddel is zeker aangewezen bij een meisje dat voor de eerste keer vrijt of gemakkelijk irritaties vormt. Gebruik altijd een watergedragen glijgel. Olie kant het condoom bros maken, waardoor het kan scheuren. Gebruik geen vaseline handcrème of lotion als glijmiddel : die producten bevatten immers olie.

 

Wat zijn mogelijke symptomen en gevolgen van SOA ?
 

Het type SOA is bepalend voor de symptomen en de gevolgen. Bepaalde SOA - zoals Chlamydia - zijn vaak symptoomloos, terwijl andere - zoals Gonorroe - kunnen leiden tot een etterige afscheiding uit de vagina of uit de penis. Syfilis die niet wordt verzorgd kan veel gevolgen hebben, zelfs de aantasting van interne organen en onvruchtbaarheid. Het Human Papillomavirus is een ziekte die wratten doet ontstaan in de genitale zone en kan leiden tot kanker van de baarmoederhals, de anus of de penis. En HIV kan uiteindelijk leiden tot AIDS, een ziekte die tot dusver niet kan worden genezen.

Er bestaan heel veel verschillende SOA's. Zorg dat je goed geïnformeerd bent.

 

Bij de geringste twijfel raadpleeg je best je arts.

 

 

Hoe gebruik je een condoom?
 

1) Controleer of je condooms nog goed zijn. Let op de vervaldatum. Condooms waarvan de bruikbaarheidsdatum is verstreken, die te lang aan grote warmte zijn blootgesteld, die te lang in een broekzak hebben gezeten of een wasbeurt hebben overleefd gooi je best weg. Bij de geringste twijfel neem je best een nieuw condoom.

2) Open de verpakking door ze zachtjes open te scheuren. Zo schend je het condoom niet.

3) Controleer de afrolrichting van het condoom. Ontrol het condoom over ongeveer een centimeter om te kijken in welke richting het afrolt. Plaats nu het condoom : het moet vlotjes afrollen over de stijve penis. Foute afrolrichting? Begin opnieuw... met een vers condoom.

4) Knijp het reservoir (het uiteinde) van het condoom tussen de vingers terwijl je het rubbertje afrolt. Zo verwijder de lucht. Lucht kan veroorzaken dat het condoom scheurt.
5) Rol het condoom volledig af.

6) Breng het glijmiddel aan na het plaatsen van het condoom, niet ervoor - je condoom zou kunnen afglijden. Voeg regelmatig glijmiddel toe : droge condooms scheuren gemakkelijker.

7) Wanneer je je terugtrekt laat je het condoom gewoon zitten, zodat hij niet afglijdt. Verwijder het condoom pas nadat je helemaal buiten bent!

8) Gooi een gebruikt condoom onmiddellijk in de vuilnisbak. 

 

Gebruik een condoom maar één keer, met een enkele partner.

 

Een manier om jezelf te beschermen: condooms!
De gouden regels van het condoom.
bottom of page